torstai 10. tammikuuta 2013

Kasvun paikka

Muutama päivä sitten kurvasin autolla pihaan pojat takapenkillä. Pysäköityäni nousin virittelemään lämmityspiuhaa paikalleen. Auton sisältä kuului itkua ja älämölöä. Aukaisin oven ja rauhoittelin itkevää Touhoa. Vieressä kiljui Tiiti ihan vaan kiljumisen vuoksi - se on hänen äärimmäisen ärsyttävä tapansa reagoida Touhon itkuun. Touho itki entistä enemmän, koska säikkyi Tiitin kiljumista, niin kuin aina. Käskin tiukkalla äänensävyllä Tiitiä lopettamaan kiljumisen, kun hänellä ei kerran ole mitään hätää.

Sitten kolahti. Tiiti kysyi suu mutrussa, miksen puhu Touholle samalla tavalla. Minun pitäisi hänen mielestään puhua Touholle samalla äänellä kuin Tiitille. Häpesin.

Yritin selittää, mikä ero on siinä, että puhetaidoton vauva itkee pahaa oloaan ja siinä, että 4-vuotias kiljuu pikkuveljeään säikytellen. Yritin selittää, miksi reagoin niin kuin reagoin, miksi rauhoittelin pehmeästi Touhoa ja toisaalta olin tiukkana Tiitille. Yritin selittää, että äitikin tekee virheitä, eikä aina osaa pysyä rauhallisena. Lupasin miettiä asiaa ja parantaa tapojani.

Tajusin, että eihän Tiitikään varmaan tahallaan kilju. Hän vaan reagoi niin Touhon itkuun, eikä siitä pitäisi häntä syyllistää. Ehkä kiljuminen on hänen tapansa kertoa, että hän on huolissaan pikkuveljestään, jonka itku sattuu korviin, ja että itku pitäisi saada loppumaan. Ehkä hän kertoo kiljumalla, että häntä harmittaa, kun itkevä Touho saa aikuisen huomion. Kiljumalla hän saa osansa huomiosta - negatiivinenkin huomio on parempi kuin jäädä huomiotta. Aikuisen näkökulmasta kiljuminen vain vaikeuttaa tilannetta ja kiristää hermoja. Tiiti ei kuitenkaan katsele asiaa aikuisen näkökulmasta.

Minun tulee kasvaa taas pykälän verran äitinä ja yrittää löytää positiivisempi näkökulma tämänkaltaisiin tilanteisiin. Minun pitää opetella ymmärtämään, ettei Tiiti kilju tyhjästä, vaan hänelläkin on paha olla, ja hänkin tarvitsee lohdutusta ja rauhoittelua. Tiitin tapa toimia ei aina ole sellainen kuin hänen ikäiseltään ehkä olettaisi. Se pitää sisäistää.

Mietin sitäkin, reagoiko kuka tahansa 4-vuotias pikkusisaruksen itkuun samalla tavalla? En tiedä. Ymmärtääkseni ei. Joku saattaisi jopa edes joskus yrittää rauhoittaa vauvaa. Ehkä olen väärässä.

9 kommenttia:

  1. Kerronpa sitten miten meillä, mutta jotenkin uskoisin tulevan samanlaisia reaktioita esikoiselle - ja minulle äitinä. Aina silloin tällöin kun oivaltaa ymmärtää (Tai yrittää ymmärtää) lasta ja tämän temppuilua ja kiukuttelua.. tuntee samalla häpeää ja sitten toisaalta helpotusta. Ei se lapsi ilkeyttään itke, hänkin on vain väsynyt/ nälkäinen/ ikävissään/ kaipaa läheisyyttä/ jne. Ja jaksaa taas paremmin itse ne kiukuttelut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Joku syyhän lapsen käytökseen aina on. On jokseenkin rankkaa, kun pääsääntöisesti pojat kilpailevat minun huomiostani. Isän kanssa menee helpommin. Ehkä minä vaan olen niin korvaamattoman tärkeä. Toisaalta tietysti ihanaa, jos näin on...

      Nyt makaan kovassa kuumeessa sängynpohjalla. Pitkästä aikaa totaalinen oma rauha - mutta muuten aika kamala olo.

      Poista
  2. Tiuhti meillä se reaktio silloin poikien ollessa vauvoja oli pyyntö tai käsky hiljentää ne. Ja kyllä. äiti on täysin korvaamaton, sen sain taas huomata kotiin tullessa kun kitinä alkoi... eivät kuulemma oo kitisseet ollenkaan mun ollessa M:n kanssa sairaalassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallaan tuo Tiitin kiljuminen on juuri ei-niin-kovin-vieno pyyntö vaientaa Touhon itku. Harmi vaan, että vaikutus on juuri päinvastainen... On kovin helppo ajatella, että Tiiti tarkoituksellisesti säikyttelee pikkuveljeään.

      Poista
  3. Minunkin blogistani lötyy haaste sinulle :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos haasteista! Vastaan, kun ehdin ja jaksan taas kunnolla pohtia ja kirjoittaa. Nyt on pää liian tukossa flunssasta.

    VastaaPoista
  5. Jos yhtään helpottaa kuulla niin meillä menee niin, että kohta 4-vuotias usein säikkyy vauvan itkua niin, että meidän vauva (joka ei yleensäkään pienistä hötkyile) lopettaa itkun ja jää ihmettelemään esikoista, joka ei osaa rauhoittua kun on alkuun päässyt vaan huutaa kurkku suorana, juurikin vastaavassa tilanteessa missä vauvaa on vain alkanut hermostuttaa odottaminen eikä isommalla ole ollut eikä ole mitään hätää. Välistä suusta tulee vähemmän kauniita hiljenemiskehotuksia, vaikka tiedän, että ne vain pahentavat asiaa. -Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, kohtalotoveri! Toivotaan yhdessä, että tämä vaihe menee joskus vielä ohi. Mukavia päiviä teille!

      Poista

Kiva, jos kommentoit! Ethän mainitse meitä kuitenkaan oikeilla nimillämme.