perjantai 10. toukokuuta 2013

Imetyksestä

Tunnustan: olen taaperoimettäjä. Vahingossa. Vastoin suunnitelmia. Ilman fanatismia tai selkeästi määriteltävää ideologiaa. Kuinka siinä niin kävi?

Tiitin imetys alkoi aikoinaan takkuisesti Tiitin keskosuuden ja motoristen ongelmien takia. Parin-kolmen kuukauden väännön jälkeen homma alkoi kuitenkin sujua. Koin suurta onnistumisen riemua, kun sain kuin sainkin täysimetettyä lastani. Neljän kuukauden iässä Tiiti aloitti soseiden maistelun, ja puolivuotiaana oikeasti söikin niitä jo - se väli meni allergioiden tai kehittymättömän suolen tai minkä liekään kanssa taistellessa. Ruokavalio laajeni vatsaongelmien takia hitaasti, mutta laajeni kuitenkin.

Osittaisimetys jatkui muiden ruokien ohella, ja tarkoitus oli seurata normia ja lopetella imetys suunnilleen vuoden iässä. Kun se aika läheni, koin asiasta suorastaan surua. Imetys oli meille molemmille tärkeää, enkä olisi halunnut luopua siitä. Onneksi neuvolan terkkari totesikin, ettei ole mikään pakko. Voisin tietysti imettää, vaikka olinkin palaamassa töihin kolmeksi päiväksi viikossa. Olin valtavan helpottunut. En ollut edes osannut ajatella sellaista vaihtoehtoa.

Imetys siis jatkui, eikä työssäkäynti ollut sille mikään este. Vähitellen Tiiti alkoi jättää imetyksiä vähemmälle, kunnes jäljellä oli enää varhaisaamun "vielä vähän lisää unta" -imetys. Sille pistin stopin, kun alkoi tuntua, että poika vain roikkui rinnalla ja piti minua huvituttina. Kahtena aamuna Tiiti vielä pyysi "paitoa", mutta unohti sitten koko asian. Ikää Tiitillä oli tuolloin 1 v 9 kk.

Minulle jäi hyvä muisto Tiitin imettämisestä, ja olen iloinen siitä, että uskalsin seurata tuntojani ja jatkaa imetystä meille molemmille sopivan ajan. Tätä taustaa vasten oli itsestäänselvää, että Touhonkin imetys voisi jatkua niin kauan kuin se sekä äidistä että pojasta on oikea ratkaisu. Voisin kirjoittaa tähän listan pitkän imetysajan eduista monesta näkökulmasta, jos haluaisin, mutta oikeastaan mikään ekologinen, ekonominen, terveydellinen tai muu järkisyy ei ole ollut minulle pontimena pitkään imetysaikaan. Kyse on ollut enemmänkin tunnesyistä ja ihan vaan vaivattomuudesta. Tottumuksestakin. Siitä, ettei ole ollut syytä lopettaa.

Jonkin aikaa sitten alkoi tuntua, että Touho imee minusta paitsi maidon niin myös kaiken energian. Hän ryysti rintaa välillä niin raivoisasti, että se teki kipeää. Tunsin itseni jotenkin alistetuksi ja avuttomaksi. Aikaakin imetykseen tuntui tuhraantuvan ihan eri tavalla kuin Tiitin kanssa. Puhuin näistä tunteista reilu viikko sitten neuvolapsykologille, joka mielestäni hieman epähienosti kehotti lopettamaan imettämisen. Hän kysyi, onko minun vaikea muutenkin asettaa rajoja lapsilleni tai tuottaa heille pettymyksiä. No eiväthän nuo asiat niitä helpoimpia juttuja äitiydessä ole, mutta en kuitenkaan koe asioiden olevan niin, ettenkö rajoja kykenisi asettamaan tai pettymyksiä tuottamaan. Lisäksi mielestäni on vain ja ainoastaan minun ja lapseni välinen asia, miten pitkään imetys jatkuu.

Sain tuosta keskustelusta kuitenkin rohkeuden toteuttaa jo tovin mielessä pyörineen ajatukseni Touhon päivävierottamisesta. Tiukille on ottanut - Touholla, ei minulla - mutta nyt olemme tilanteessa, jossa imetän Touhon iltaisin (en tietenkään uneen, mutta osana illan rauhoittumisrituaaleja kuitenkin) ja aamuisin. Näin on hyvä. Imetyshetkiin on palannut se rauha ja harmonia, joka niistä tuntui jo kadonneen. Touho on myös nukkunut päivisin himppusen paremmin kuin aikaisemmin. Ehkä olisin voinut tehdä tämän ratkaisun aikaisemminkin, mutten ollut siihen vielä valmis. Sitä paitsi vähän odottelin Touhon itsensä hellittävän intomielistä suhtautumistaan asiaan. Kun aloitetta ei tullut lapsen suunnalta, oli minun ryhdyttävä toimeen itse.

En yhtään osaa sanoa, kuinka pitkään tällä linjalla aion jatkaa. Ehkä viikon tai kaksi, ehkä pidempään. Sen verran kuin sopivalta tuntuu. Sen verran, että tästäkin imetyksestä voi jäädä hyvä muisto.

5 kommenttia:

  1. Mun mielestä imetät just niin kauan kuin se hyvältä tuntuu... Unohda ne normit ja yhteiskunta ja se ekologisuuskin, kuuntelet omaa sydäntä - se riittää kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niin aionkin tehdä. Tämä vaan on yksi herkimmistä asioista äitiydessä, sen olen vuosien varrella huomannut. Ei välttämättä omassa äitiydessäni, mutta äitiydessä yleensä. Teki niin tai näin tai sanoi asiasta ihan mitä tahansa, niin aina löytyy joku, joka loukkaantuu.

      Poista
    2. Sehän on tosiaan pääasia että teistä tuntuu hyvältä. :)

      Ja vaikka itse aion tehdä (vakaasti) toisin (siltikin, että ekalla kerralla koko imetys jäi kokonaan kokematta ja nyt se onnistuu oikeastaan ilman ongelmia), niin ei tosiaan minusta millään tavoin kuulu muille. :) Siis, että haluaako lopettaa imettämisen muutamaan kuukauteen, puoleen vuoteen vai jatkaa taaperonkin imettämistä.

      Poista
    3. Kiitos kommentista! Olen muutenkin kuin tämän taaperoimettämisen suhteen ollut aika järkyttynyt siitä, miten paljon ihmiset osoittavat kiinnostustaan siihen, miten äidit ruokkivat lapsiaan. Voi sitä "riittääkö maito" -kysymysten määrää alkuun! Itse olen päättänyt, etten puhu kenellekään mitään imetyksestä ennen kuin toinen osapuoli tekee aloitteen tai muuten tiedän olevani varmasti turvallisilla vesillä. Siinä mielessä tämä postaus oli poikkeus. :)

      Poista
    4. Voi huoh... niinpä! Esikoisen kohdalla nuo kysymykset satutti.. siis kun sitten tuli niitä neuvoja ja voivotteluja ja vinkkejä, ja pahalla katsomista ja suoraankin sanomista niin kuin en olis yrittänyt.

      No, nyt ei ole siitä kiinni, että mun pisteet nousis tai laskis toisten silmissä eikä tämä asia ole sillä lailla tunteita herättävä. Ärsyttävä kylläkin. Ja tiedän, että se satuttaa niitä, jotka ei voi vastata myöntävästi.

      Olenkin päätynyt alusta asti vastaamaan (muiden kuin ammattilaisten eli meijän neuvolatätin ja lääkärin jne) "riittääkö sulla maito" tai "Saako vauva imettyä rinnasta" tai "syökä vauva rintaa" -kysymyksiin että "vauva juo maitoa ja kasvaa sillä hyvin - ihan niin kuin esikoinenkin".

      Jollekin tutummalle mamma-kaverille, jolle tulee muutenkin kerrottua ja puhuttua omista yksityisasioista ja huolista ja tunteista, niin olen kyllä vastaillut ja jutellut pidemmästi. He tosin eivät ole tainneet oikeastaan kysyäkään noita kysymyksiä.

      Etenkin nuo kysymykset tuntuu kummallisilta miesten suusta. (Niin paljon kuin tasa-arvoa kannatankin, niin tässä kohtaa minulla nousee niskavillat ylös.. olkoonkin imettäminen kuinka _luonnollista_ tahansa, niin en halua selvittää rintojeni toimintaa ulkopuolisille.)

      :) Mutta joo.. tulipahan taas avauduttua :D

      Poista

Kiva, jos kommentoit! Ethän mainitse meitä kuitenkaan oikeilla nimillämme.