lauantai 7. heinäkuuta 2012

Pikkuveli

Keskellä talven kirpeimpiä pakkasia astuit elämäämme ja mullistit maailmamme. Syntymäsi hetki oli ihmeellinen. Kuukausien pelko ja huoli vaihtui iloon ja onneen, kipu muuttui raukeudeksi. Vielä pesemättömänä makasit rinnallani ja aika pysähtyi. Näytit tutulta - itse asiassa täsmälleen isoveljeltäsi muuten, mutta silmäsi ja hiuksesi olivat tummemmat. Sinuun oli helppo rakastua.

Kotiin päästyämme soljahdit luonnolliseksi osaksi perhettämme. Söit ja nukuit, söit ja nukuit, itkit välillä. Isoveli järkyttyi saapumisestasi niin, ettei moneen viikkoon halunnut olla kanssasi samassa huoneessa tai katsoa sinua. Tai ehkä halusi, muttei kyennyt. Ei se sinun vikasi ollut. Hän vaan menetti myötäsi paljon - äidin jo raskausaikana viikkokausiksi sairaalaan ja lopulta molempien vanhempien jakamattoman huomion. Sinua isoveljen itku ja huuto ei tuntunut häiritsevän, mutta minulta sen kestäminen vaati paljon. Välillä tuntui kuin sydäntäni olisi revitty rinnasta, kun jouduin toista poikaa rauhoitellakseni hylkäämään toisen. Edes isästä ei aluksi ollut apua, kyse oli nimenomaan äidin huomiosta. Ja sinun kohdallasi äidinmaidosta, hengissä selviämisestä.

Sinua hoitaessani kävin läpi vaikeita muistoja isoveljesi vauva-ajalta. Vihdoin ymmärsin todella, miten paljon ensimmäisen lapseni keskosuus ja vammaisuus vaikuttivat äitiyteni alkuaikoihin. Samalla kun iloitsin sinun hoivaamisestasi, tein surutyötä vuosia sitten kokemieni ristiriitaisten tunteiden läpikäymiseksi. Surin myös sitä, että jäät viimeiseksi pienokaisekseni. Viimeistä kertaa imetän, viimeistä kertaa hoivaan pientä vauvaa. Sinun maailmaasi ei enää kukaan tule järkyttämään niin kuin sinä teit veljellesi.

Vähitellen aloit tehdä muutakin kuin syödä, nukkua ja itkeä. Satunnaiset hymysi muuttuivat vastavuoroisiksi, opit nauramaan ja suuntaamaan katsettasi. Sellaisen pikkuveljen kanssa alkoi isovelikin jo vähän paremmin viihtyä, vaikka itkusi olikin vielä säikäyttävää. Minua helpotti myös se, että pikkuvaivasi alkoivat hellittää. Nilkkasi, joka oli sikiöaikana joutunut huonoon asentoon kohdun ahtaudessa, alkoi näyttää normaalilta parin kuukauden sitkeiden venyttelyjen jälkeen. Refluksivaivat helpottivat lääkkeen myötä, ja tukossa ollut kyynelkanavakin avautui odotettua aikaisemmin. Vain nälkä tai väsymys saavat sinut enää itkemään, ja ne ovat helppohoitoisia ongelmia.

Olet hyväntuulinen, rauhallinen ja seurallinen. Viihdyt tarvittaessa omissa oloissasikin lattialla lelukaaren alla. Seurailet toimintaa ympärilläsi kiinnostuneena ja huutelet tarvittaessa seuraa kaivatessasi. Naurusi on vastustamattoman ihanaa kiherrystä, jota kuunnellessa ei voi olla pahalla tuulella. Tutkit leluja suu ja silmät ymmyrkäisinä ja kuuntelet ympäröiviä ääniä tarkkaavaisesti. Nautit läheisyydestä ja hellyydestä, poskipusut saavat sinut huokailemaan. Isoveli osoittaa rakkauttaan sinuun halailemalla ja silittelemällä. Mustasukkaisuuttakin vielä riittää, mutta se ei ole enää vallitseva tunne.

Kasvusi ja kehityksesi on hämmästyttävää. On ihmeellistä, miten voitkin oppia asioita ilman, että niitä pitää sinulle opettaa. Osaat jo tarttua leluun ja viedä sen suuhun, kääntyä molempien kylkien kautta vatsallesi ja nostaa päätäsi päinmakuulla ollessasi. Kovin kauan et viihdy vatsallasi, joten takaisin selälleen päätäksesi vaadit apua ähisten ja puhisten, tarvittaessa kiljahdellen tai itkuun parahtaen. Touhuat innoissasi lattialla, etkä enää meinaa pysyä leikkimatolla. Varpaasikin olet jo löytänyt, ja osaat riisua sukat jaloistasi päästäksesi paremmin tutkimaan varpaita.

Teemme parhaamme, että saisit nyt ja aina ansaitsemasi tilan ja huomion perheessämme. Veljesi vaatii paljon erityishuomiota vammansa vuoksi, eikä hän taida olla ihan vähään tyytyväinen persoona muutenkaan. Yritämme opettaa hänet antamaan tilaa sinulle ja sinun tarpeillesi. Toivottavasti sisarussuhteenne muotoutuu rakastavaksi ja kunnioittavaksi. Sinulla on hieno tilaisuus oppia kohtaamaan erilaisuutta pienestä pitäen. Se voi olla vahvuutesi elämässä. Muista silti aina, että veljesi tavoin sinä olet meille erityisen rakas ja erityisen tärkeä oma pieni Touho Touhottajamme, rakas yöherättelijä, pikkuveli ja naurupakkauksemme!

10 kommenttia:

  1. Ihanasti kirjoitettu!!! Kun meidän kakkonen oppi kävelemään kymmenenkuisena, minä itkin onnesta. Jotenkin siihen päivään latautui kaikki se mitä oli odottanut esikoisen kanssa aikoinaan. (Meillä ei esikoisen cp-vamma ilmenyt vielä vauva-aikana, vaan nimenomaan koska lapsi ei oppinut kävelemään ajallaan, alkoi tarkemmat tutkimukset ja sitä kautta cp-diagnoosi).
    -Jappisen mama-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuinka esikoinen suhtautui pikkusisaruksen kävelytaitoon? Minä jännään sitä, että voi tuntua kovin rankalta, kun pikkuveli oppii jotain niin suurta, mihin ei itse kykene. Aika näyttää.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Voi kiitos. Halusinkin kirjoittaa kauniisti ihanasta vauvastamme.

      Poista
  3. Rakkaudentäyteinen kirjoitus. Ihana, koskettava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva jos kosketti. Rakkautta on tosiaan elämämme pullollaan.

      Poista
  4. Mä mietin monta päivää tätä, että mitä sanon. Kun tippa linssissä luin, niin tutulta kuulostaa <3

    sanottava on vaan että halauksia, iloa, voimia, valoa arkeen!

    fiiliksissä mukana!

    VastaaPoista
  5. Vihdoin pääsen tänne kirjoittamaan, vähän ongelmia kirjautua tänne, en osaa aina näitä juttuja. On pitänyt tätä kommentoida että aivan ihana kirjoitus.Kyllä se on vaan niin ihana seurata tavan lapsen kehitystä.Itse seurannut siskon tytön lapsien kehitystä aina vähän haikeana kun ne niin menee aina Annin ohi kehityksessä mutta kuitenkin kiitollisena.

    Kyllä varmasti pikkuveljestä tulee hyvä leikkikaveri ja keksiivät tulevaisuudessa veljekset kakenlaista touhua äidin kauhuksi veikkaan, heh.
    Aurinkoista kesänjatkoja teille!
    jos pk-seudulla käytte tervetuloa kylään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että olet löytänyt tiesi tänne!

      Pojat alkavat ihanasti jo nyt saada seuraa toisistaan. Ihania kikattelijoita ovat, kun jonkun yhteisen naurunaiheen keksivät.

      Poista

Kiva, jos kommentoit! Ethän mainitse meitä kuitenkaan oikeilla nimillämme.