keskiviikko 15. elokuuta 2012

Leikkauspäivä

Tänään se suuri päivä sitten oli. Menimme aamulla iloisen pojan kanssa sairaalaan. Jonkin aikaa leikkihuoneessa leikittyämme Tiiti sai esilääkityksen ja pääsi sänkyajelulle ja jopa kiinnostavaan potilashissiin. Leikkaussalissa hänet nukutettiin syliini. Veltto poika siirrettiin leikkauspöydälle, ja lähdimme mieheni kanssa kotiin.

Kotona odotti nälkäinen Touho ukin ja mummon kanssa. Imetyksen, lounaan ja toisen imetyksen jälkeen suuntasimme Pyynikin näkötornille munkkikahville jotain odotteluajalla tehdäksemme. Kymmenet ampiaiset terrorisoivat kahvilaa niin sisällä kuin terassillakin, joten kovin leppoisa kahvihetki ei ollut.

Takaisin osastolle menimme juuri, kun Tiiti oli tuotu sinne heräämöstä kipeänä ja itkuisena. Jalat kramppailivat, ja poika oli poissa tolaltaan. Lisää kipulääkettä ei voinut jostain syystä heti antaa, joten oli tyydyttävä äidin halaukseen. Kipu oli selvästi todella voimakasta. Iltavuoron hoitaja ottikin onneksi heti tultuaan yhteyttä anestesialääkäriin, ja sai luvan lääkitä kipua tehokkaammin. Lääke, kylmägeelipussit ja sopivaksi löytynyt asento yhdessä pitivätkin pahimman kivun lopulta kurissa.

Luimme kirjoja ja ihastelimme uutta autolelua. Tiitillä oli kova jano, ja hän joi ensin vettä ja sitten mehua. Kun niistä ei tullut paha olo, uskalsimme antaa päivällisellä ruokaakin. Virhe. Puolikkaan leivän syötyään Tiiti oksensi, ja kaikki lakanat ja vaatteet menivät vaihtoon. Poikaa piti tietysti nostella ja käännellä, ja se sai kivut taas yltymään. Vielä toisenkin kerran jouduimme saman urakan tekemään. Loppupäivä menikin ruuatta. Koko päivä siis. Tiiti olisi ollut valmis syömään jopa puuroa, jos vaan olisi annettu. Voi pientä.

Vielä ennen lähtöäni tuli vaippaan pissa, joka lirahti sängylle - taas lakanat vaihtoon. Yhdessä löysimme hyvän asennon, ja tuutulaulu laulettuani jätin Tiitin isänsä kanssa sairaalaan. Tunni sisään Tiiti oli onneksi nukahtanut. Toivottavasti nukkuukin hyvin. Itse tulin kotiin Touhon ja vanhempieni kanssa. Touho oli roikkunut mukana sairaalassa iltapäivästä asti. Hankalaa oli saada vauvaa viihtymään ja jopa syömään siellä.

Toivoimme tapaavamme lääkärin aamulla ennen leikkausta. Emme nähneet hänestä vilaustakaan. Leikkauksen jälkeen lääkäri onnistui käymään huoneessa juuri silloin, kun itse olin puhelimessa osaston ulkopuolella. Arvatkaa, harmittiko! Mieheni mukaan lääkäri oli kertonut leikkauksen menneen hyvin. Molemmista jaloista oli katkaistu niitä jänteitä. Ne kuulemma kasvavat takaisin. En todellakaan ymmärrä edelleenkään, miten, mutta kai lääkärin sanaan on luotettava. Ehkä ne jänteet takaisin kasvettuaan ovat pidemmät tai jotain. Muutenhan tässä ei olisi järkeä. Botoxia oli pistetty oikeaan jalkaan - ilmeisesti juuri niihin lihaksiin, joiden jänteitä katkaistiin. Ainakaan mies ei puhunut muusta.

Tuo kramppailu yllätti meidät täysin. Muistin kuitenkin lukeneeni jostain (netistä, mistäs muualta), että niitä voi hyvinkin tulla jänneoperaation jälkeen. En vaan osannut aavistaa, että krampit olisivat niin kivuliaita. Toisaalta tietysti ne ovat  - onhan samoja lihaksia juuri sorkittu oikein kunnolla.

Olen hirveän harmissani siitä, että pieni Tiiti joutui kokemaan niin paljon kipua. Varsinkin aluksi kipulääkitys tuntui täysin riittämättömältä. Siihen kun lisää vielä koko tilanteen aiheuttaman pelon ja hämmennyksen, niin ihan liikaa oli Tiitillä kestettävänään. Onneksi välillä oli hyviäkin hetkiä, ja onneksi Tiiti sai lopulta unen päästä kiinni. Muuten en saisi itse nukuttua.

Huomenna pitäisi pojan jo päästä kotiin. Aika hurjalta tuntuu tämän päivän jälkeen, mutta huomenna on toki varmaan jo ihan toinen tilanne. Haavat näyttivät pikaisesti katsottuna paljon isommilta kuin mitä osasin odottaa. Toivottavasti ne paranevat hyvin. Hankalassa paikassa ne ovat; nivusissa juuri vaipan rajalla. Lääkärin mukaan ne ovat jo viikon kuluttua siinä kunnossa, että voi aloittaa jumppaamisen. Tuntuu absurdilta, mutta ehkä näin tosiaan voi olla.

Nyt antaisin kaikkeni, että yö menisi hyvin, ja Tiiti voisi huomenna olla jo iloisemmalla mielellä ja kivuttomampi. Luulenpa, että tätä sairaalareissua meillä käsitellään vielä pitkään. Toivottavasti ei jää kamalaa sairaalapelkoa ja traumaa kuitenkaan.

10 kommenttia:

  1. Pikaista paranemista Tiitille. Kurjalta, tarpeettoman kurjalta kuulostaa Tiitin päivä ja toivottavasti vointi tosiaan on huomenna parempi!

    VastaaPoista
  2. Pikaista paranemista, toivottavasti toipuminen sujuu ongelmitta!! Osaan kuvitella sinun tuskasi lapsen leikkauksen jälkeisistä kivuista ( meidän pojalle tehtiin 5 leikkausta 9 kk sisään) ja pahinta on kun itse ei juurikaan pysty toista auttaa. Toivottavasti kivut lievenee nopeasti, eikä jalat kramppaisi enää.

    Voimia!!!

    VastaaPoista
  3. Voi Tiitiäinen, toivottavasti yösi on ollut hyvä ja kivuton ja tänään olet hyvinvoiva. Voimia teille kaikille, tästä(kin) toipumiseen. Halauksia!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kaikille kommenteista! Kirjoitan uudempia kuulumisia, kunhan saan siihen aikaa.

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa rankalta operaatiolta pienelle :/ Paranemisia Tiitille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Poika on jo hurjan paljon paremmassa kunnossa.

      Poista
  6. Melkein pääsi itku, kun luin miten paljon paremmin nykyään ovat lasten sairaanhoidossa asiat! Itselleni tehtiin lonkkaleikkaus parikymmentä vuotta sitten, ja kaikki tuntui menevän päin honkia. Ei saanut olla äiti paikalla kuin vierailuaikoina, ei nukuttamassa, kipuja ei saanut siedettäviksi millään ja yksi kärttyinen yöhoitaja uhkasi teljetä kipuja ja koti-ikävää itkeskellessä vessaan. Tieysti osa saattaa olla vain huonoa onnea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseltäni melkein pääsi itku, kun luin kokemastasi. Hirveä meininki! Varmasti on jättänyt syvät arvet mieleen tuollainen.

      Olen iloinen siitä, että nykyään vanhempien on tavallisesti mahdollista olla niin paljon läsnä lapsen ollessa sairaalassa. Valitettavasti poikkeuksiakin on. Esim. Hyksin Lastenklinikalla ainakaan osastolla K9 ei ole minkäänlaista yöpymismahdollisuutta, ja siellä on tiukat vierailuajat - tilanpuutteen vuoksi. Museorakennuksessa on museaalinen meno. Toivottavasti uusi lastensairaala saadaan rakennettua pian.

      Poista
  7. Pikaista paranemista TIitille ja tsemppiä teille kaikille ;) (kone jumitti niin kommentti meni kahteen osaan)

    VastaaPoista

Kiva, jos kommentoit! Ethän mainitse meitä kuitenkaan oikeilla nimillämme.