maanantai 13. elokuuta 2012

Tuntematon tulevaisuus

Tänään selvisi se, mitä pelkäsinkin. Leikkaus paitsi poistaa (ainakin toistaiseksi) lonkkaluksaation riskin, myös taannuttaa Tiitin liikunnallisia taitoja. Kun asentoa ylläpitävien lihasten spastisuus vähenee operaation myötä, myös lihasvoima vähenee, ja esim. pystyasennon hallinta tulee entistä vaikeammaksi. Hyvä puoli tässä on se, että liikkumista voi lähteä sitten rakentamaan ikään kuin uudelta pohjalta, mikä voi mahdollistaa parempien liikeratojen löytämisen. Huono puoli taas on se takapakki ylipäätään.

Sydäntäni raastaa ajatus siitä, että Tiiti ei kohta voi liikkua samalla tavalla kuin nyt. Kuinka käy konttaamisen? Entä istumisen? Miten leikkiminen onnistuu? Tärkeimpänä kaikesta: miten Tiiti tilanteeseen reagoi? Pitääkö minun osata valmistella Tiitiä tähänkin jotenkin? Kertoa, että vaivalla opitut taidot katoavat tai ainakin heikkenevät, ja että edessä on työläs vaihe, jolloin pitää opetella tekemään asioita uudelleen.

Tiitille pistetään leikkauksen yhteydessä Botoxia ymmärtääkseni paitsi pohkeisiin niin myös leikattaviin lihaksiin. Miten erilaisilta jalkojen täytyykään tuntua toimenpiteiden jälkeen! Kuinka siihen voi valmistaa lasta, kun ei voi itsekään tietää, miltä se tuntuu?

Huomenna menemme vielä jumppaamaan oman fysioterapeutin kanssa. Sitten onkin edessä leikkaus ja tuntematon tulevaisuus. Pelottaa.

3 kommenttia:

  1. Voimia sulle kovasti!! Ja Tiitille myös.
    Mietin, että miten osaisin rohkaista tai antaa voimia. Mulle on pistetty päähän ja hartioihin botoxia ja se ei tunnu erilaiselta eikä vaikuta liikkumiseen. Mutta en tiiä, pistetäänkö meille erilaisia määriä. Mutta mulle pistetään esim. purentalihaksiin ja se ei vaikuta syömiseen mitenkään.
    Ymmärrän sun huolesi hyvin. Tiiti on vielä niin kovin hoksaavaisen pojan oloinen, että varmasti miettii asioita sekä ennen että jälkeen leikkauksen. Mutta yritä luottaa siihen, että lapset ovat toiveikkaampia kuin me aikuiset ja luottavat tulevaan erilailla kuin me :)
    Voimia <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Tuo Botox jaloissa saattaa joskus vaikuttaa niin, että voima tosiaan häviää, lihakset menevät yliveltoiksi ja liikkuminen vaikeutuu siksi. Saa nähdä, miten Tiitillä nyt menee. Vielä ei ole uskaltanut kontata kuin pari askelta.

    VastaaPoista
  3. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja Tiiti uskaltautuu taas liikkumaan.

    VastaaPoista

Kiva, jos kommentoit! Ethän mainitse meitä kuitenkaan oikeilla nimillämme.