sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Kohta 4 vuotta

Tiiti täyttää ensi torstaina huikeat neljä vuotta. Tänään alkoi juhlaputki kaverisynttäreillä - ihan ensimmäisillä lajiaan. Vieraina oli kaksi päiväkotikaveria perheineen ja kummitäti poikineen. Tiiti nautti juhlista joka solullaan, vaikka olikin väsynyt päiväunten jäätyä väliin. Ihanaa oli seurata, miten pojat leikkivät keskenään. Se ei ole mikään itsestäänselvyys meille. Tiitillä on vaikeuksia sosiaalisessa toiminnassa, ja päiväkodin kanssa on tehty paljon työtä, että hän oppisi leikkimään ikätovereiden kanssa. Aika paljon leikki oli vielä rinnakkaisleikkiä, mutta esim. palloa Tiiti vieritteli kivasti muiden kanssa.

Huomenna on vuorossa neuvolakäynti. Olemme pohtineet paljon sitä, mitä Tiitin on mielekästä siellä tehdä. Neuvolan LENE-testin merkitys lienee aika marginaalinen Tiitin tapauksessa. Paljon tarkempia testauksia tehdään kuitenkin säännöllisesti erityissairaanhoidon puolella, ja tarvittavat terapiat ovat järjestyksessä (paitsi että odottelemme Kelan päätöstä syksyllä alkavaksi kaavailtuun toimintaterapiaan). Päädyimme kuitenkin siihen, että olisi kiva, jos neuvolan uusi terveydenhoitaja tutustuisi myös Tiitiin enemmän kuin pelkkä mittaus-, punnitus- ja rokotussessio mahdollistaisi. Touhon asioissa pyörimme neuvolassa tiuhaan näin vauvavuonna, ja olisi kiva, jos terkkari tuntisi koko perheemme. Avoimin mielin lähdemme huomenna siis neuvolaan.

Saimme torstaina päiväkodista neuvolaan toimitettavan yhteistyölomakkeen haltuumme. Siinä oli mukana Tiitin omakuva ja oman nimen kirjoitus (aikamoista hieroglyfiä). Tuo omakuva oli ensimmäinen esittävä kuva, jonka olen nähnyt Tiitin tehneen. Siinä näkyy munamainen vartalo, silmät, alaspäin vääntynyt suu (surullinen? vihainen? miksi?), kädet, lyhyet jalat ja vähän hiuksiakin. En tiennyt, että Tiiti osaisi piirtää sellaisen. En kerta kaikkiaan tiennyt. Mitähän kaikkea muuta hän osaa minun tietämättäni? Lukea? Laskea yhteenlaskuja? Tehdä kuperkeikan?

Lähestyvä syntymäpäivä tekee minut sekä liikuttuneeksi että mietteliääksi. Ihana pieni poikani ei ole enää ihan pieni. Kun näen häntä ikäistensä seurassa, kaiken hyvän mielen takaa pistää aina pieni piikki sydämeeni. Tiiti ei tosiaankaan ole samalla tasolla kehityksessään kuin muut. Hän vaikuttaa helposti ainakin vuotta nuoremmalta kuin on - ja pieni koko vielä vahvistaa vaikutelmaa. Kognitiivisen kehityksen viiveisyys todettiin ensimmäistä kertaa 2,5 vuotta sitten. Siitä asti on epävarmuus ollut seuranamme ihan kuin aluksi liikuntavamman suhteen. Mitä tämä kehitysviive tuo tullessaan? Kasvaako se aina vaan, vai kiriikö Tiiti jossain vaiheessa lähemmäksi ikätasoaan? Miten pärjää elämässään ihminen, jolla liikuntavamman lisäksi on älyllisiä ongelmia? Oma pieni kaikessa vajavuudessaan täydellinen poikani erilaisuutta huonosti sietävässä maailmassa. Pelottavaa.

8 kommenttia:

  1. Ihania synttäreitä tiitille - hurjan paljon jo vuosia!! :) Miettiä nyt, että kohta 2,5 vuotta olen teidänkin elämä kurkkinut - ja teidän esikoinen on kohta 4. Sehän kai tarkoittaa sitä, että me tullaan lujaa perässä?

    Onnittelut myös piirustustaidosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista. Kamalan isoja lapsia meillä! Yritän saada sen piirustuksen tänne jollain konstilla. Ei aivot riitä nyt sen käsittelemiseen, mutta ehkä mies auttaa joskus.

      Poista
  2. Onnea nelivuotiaalle! Kun katson tuota oma nelivuotiasta ihan samat ajatukset vaivaavat mieltä. Tuolla tuo Jäppinen leikki ulkona parhaillaan naapurin pojan kanssa.. kuitenkin koko ajan saa olla sydän karrella, ettei lapseni jää "jalkoihin" (no, kirjaimellisesti kylläkin...:) ) noiden lasten leikkeissä. Yritämme kovasti opettaa pitämään puolensa ja saada oman mielipiteensä sanotuksi, vaikkakin hitaammin.

    Muuten itse huomasin, että kun lapsi täytti neljä vuotta, yhdessä yössä kasvoi myös abstraktien asioiden määrä, jonka lapsen pitäisi osata. Yht´äkkiä lapsen pitäisi luetella värit, numerosarjat.. asiat, joista pari kuukautta ennen 4-vuotissynttäriä oli sanottu, että "Ei tässä mitään kiirettä ole.." Mene ja tiedä sitten. Olen iloinen jokaikisestä saavutetusta kehitysvaiheesta: valitettavasti kaikki eivät ymmärrä miksi se on hieno asia, kun meidän lapsi on oppinut pukemaan itse, piirtämään ekan kuvan, josta joku muukin hahmottaa mitä siinä on.
    -Jappisen mama_

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista!

      Joskus kehitystahti yllättääkin. Itse olin hämilläni, kun viime marras-joulukuussa sairaalassa viettämänäni aikana Tiiti oli oppinut niin paljon kaikenlaista. Ehkä sitä ei olisi niin hyvin huomannut, jos olisi seurannut koko ajan vierestä.

      Poista
  3. Myöhästyneet onnittelut 4-vuotiaalle :)

    VastaaPoista

Kiva, jos kommentoit! Ethän mainitse meitä kuitenkaan oikeilla nimillämme.