tiistai 5. maaliskuuta 2013

Mielen huoltoa

Kävin viime viikolla neuvolapsykologilla. Mennessäni mietin, miksi oikeastaan olin varannut ajan sinne. Tilanne on kovasti jo helpottunut, eikä maailma enää tunnu niin mustalta. Olen tehnyt pieniä muutoksia arkeen ja saanut elämän rullaamaan parempaan malliin. En kuitenkaan halunnut peruuttaa sovittua aikaa, koska paljon on myllerrystä mielessä edelleen.

Keskustelu psykologin kanssa oli oikein hyvä, vaikka jälkeenpäin jäin harmittelemaan sitä, miten paljon keskityimme Tiitin ongelmiin ja niiden nostattamiin tuntemuksiin. Seuraavalla kerralla haluaisin pystyä puhumaan myös muista asioista.

Yksi psykologin esittämä kysymys jäi erityisen tärkeänä mieleeni. Hän nimittäin kysyi minulta, olenko antanut itselleni luvan iloita Touhon vammattomuudesta ja normaalista kehityksestä. Oli helppo vastata, että kyllä, ilman muuta, mutta sitten pysähdyin kuitenkin miettimään asiaa tarkemmin. Kovin usein tuntuu, että iloon Touhon touhuista liittyy vähintään ripaus surua siitä, mitä en ole saanut kokea Tiitin kanssa. Välillä myös huomaan, että koetan vähän painaa piiloon riemuani vaikkapa jostain Touhon uudesta taidosta - ikään kuin kunnioittaakseni sitä, ettei Tiiti kykene samaan.

Entä vammattomuus sinänsä? Olenko iloinen Touhon vammattomudesta? Toki olen: kukapa sitä nyt toivoisi lapselleen minkäänlaisia ylimääräisiä haasteita elämäänsä. Olen iloinen siitä, että saan seurata normilapsen normaalia kehitystä. Se ei vähennä iloani Tiitistä tai Tiitin kehityksestä. Tärkeintä Touhossa ei kuitenkaan ole hänen vammattomuutensa: me emme halunneet toista lasta saadaksemme vammattoman lapsen, vaan lapsen ylipäätään. Touho ei ole korjattu painos Tiitistä. Sellaista ei tarvita, Tiiti on täydellinen sellaisenaan.

Minulle jäi psykologista hieman sellainen olo, että hän oletti minun kokevan kaikkien meidän ongelmiemme johtuvan tavalla tai toisella Tiitistä. Näin ei missään tapauksessa ole. Tiedostan erittäin hyvin, että perhe-elämämme on monella tavalla ihan tavallista kaksilapsisen perheen elämää. Haluaisinkin ehkä löytää keinon keskustella niistä ihan tavallisista ongelmista: kahden lapsen äitiyden mukanaan tuomasta riittämättömyyden tunteesta, huonosti nukuttujen öiden vaikutuksesta koko perheen ilmapiiriin ja parisuhteeseen sekä arjen rutiinien joskus kuristavalta tuntuvaan tylsyyteen.

Seuraavaa keskustelua odotellessa keskityn pitämään itsestäni huolta. Ulkoilen, liikun, nukun ja syön hyvin. Jo nyt koen itseni ihan toiseksi ihmiseksi kuin vielä kolmisen viikkoa sitten. Suunta on oikea, koetan siis vain pysytellä polulla.

8 kommenttia:

  1. Kas, ihan samoja tuntemuksia kuin minulla! Mikä johtuu erityisyydestä ja mikä ihan vaan pikkulapsiperheen elämäntilanteesta? Toisaalta ärsyynnyn heti, jos joku muu tulee väittämään, että "raskasta se on kaikkien pienten lasten kanssa". Tekisi aina mielli sanoa että hei tervetuloa kokeilemaan meidän elämää, arvioi sitten uudestaan... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Ihan mahdotonta on tosiaan tietää, mikä johtuu mistäkin, kun tämä on meidän elämää, ja me olemme tähän tällaisena tottuneet. Ja kai meillä erityislasten äideillä on myös oikeus uupua vaikka sen ihan tavallisen arjen keskellä? Niinhän voi käydä kenelle tahansa.

      Poista
  2. Tunnistan hyvin tuon ilmiön, että kun on "vikaa" jossakin, niin sitä aletaan nähdä kaikkialla muuallakin ja vielä niin, että se on yksinään syypää kaikkiin muihin haasteisiin ja ongelmiin. Toivottavasti psykologi ei ole sitä mieltä, että kaikki ongelmanne johtuvat Tiitistä! Loppupeleissä on aika hankala vastata siihenkään, mikä ylipäätään on tavallista ja normaalia. Pääasia, että löytyy ratkaisuja!

    Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei psykologi nähnyt Tiitiä kaikkien ongelmiemme syynä, mutta ikään kuin oletti, että minä näen. Tai sellainen tunne minulle jäi. Tärkeintä kuitenkin lienee, että itse olen kartalla siitä, mitkä asiat koen ongelmiksi.

      Poista
  3. Hyviä kommentteja oot saanut. On vaikeeta erotella mikä liitty mihinkäkin ja kuinka paljon... Itselleni mä aina muistutan ja myös muille läheisille et mehän ei tiedetä mitään siitä ns. tavallisesta vaan tääon meidän tavallinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noin. Sen lisäksi on vain aavistus siitä, mikä saattaisi olla toisin, jos oma elämä olisi tavallisen tavallista. Ja se aavistus voi toki mennä pahasti pieleenkin. Mistä sen tietää...

      Poista
  4. toi oli tosiaan psykologilta hyvä kysymys "että antaako itselleen luvan nauttia normilapsen vammattomuudesta ja uusista taidoista" jäin sitä itsekin miettimään, meillä 2v kaksoset joista toinen normi ja toinen vaikeasti selkäydinvammainen, ja tuli aika lailla samaan lopputulokseen kuin sinäkin, joku haikeus liittyy niihin taitoihin mm kävely, juoksu... joita toinen kaksosista ei ikinä tule oppimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kommentti oli jääd minulta huomaamatta. Anteeksi! Ja kiitos kommentista!

      Tuo kaksosuus tuo varmasti vielä uuden ulottuvuuden tähän asiaan. Vertailukohta on niin lähellä, että se on mahdotonta jättää huomaamatta. Minullehan usein moni asia Tiitin kehityksessä näyttäytyy ihan hyvänä ja normaalina, kunnes jossain tilanteessa vasta tajuan, mitä muut samanikäiset jo osaavat.

      Tosiaan tuo psykologin kysymys oli äärimmäisen hyvä ja tärkeä. Kun olen sitä pohtinut, olen alkanut enemmän kokeakin sitä iloa Touhon kehityksestä ilman jonkinlaista syyllisyydentunnetta siihen liimattuna.

      Poista

Kiva, jos kommentoit! Ethän mainitse meitä kuitenkaan oikeilla nimillämme.